Zijn obligaties met een lage (of 0%) coupon een goed alternatief voor een Belgische Staatsbon op 1 Jaar?
Midden 2023 ging de Belgische Staat de strijd aan met de banken om uw spaargeld beter te vergoeden. De Belgische Staat bood u via de uitgifte van een staatsbon op 1 jaar 3,30% bruto rente. Door de uitzonderlijke maatregel om 15% roerende voorheffing toe te passen op de coupon zal de staatsbon, op de vervaldag van 4 september 2024, 2,81% netto opbrengen.
Hiermee haalde de overheid uiteindelijk 21,896 miljard euro op, geld dat wegvloeide bij de banken.
Vandaag halen banken alles uit de kast om uw spaarcenten terug te halen bij de vervaldag in september. Ook de overheid zal een nieuwe staatsbon uitgeven.
Volgende vastrentende alternatieven worden zowel door de grote als door de kleinere financiële instellingen aangeboden:
- Hoogrentende spaarrekening
- Kasbon (lening uitgegeven door de bank)
- Termijnrekening
- Obligatie emissies (lening uitgegeven door een bedrijf of de overheid)
Wij lichten graag één alternatief toe dat onze voorkeur geniet. In plaats van in te tekenen op bovenstaande mogelijkheden, verkiest FinFactor om voor u obligaties te kopen op de secundaire markt. Wie individuele obligaties koopt, kiest best voor een obligatie met een zo laag mogelijke coupon (kan zelfs 0% zijn). Zodoende betaalt u roerende voorheffing (30%) op een heel lage coupon of zelfs helemaal geen roerende voorheffing. Bovendien noteren de koersen dan een eind beneden pari, waardoor u een grotendeels belastingvrije meerwaarde kan realiseren.
Voorbeeld 1: plaatsing van 100.000 euro op termijnrekening op 1 jaar aan 3%:
U leent 100.000 euro uit aan de bank.
Terugbetaling na 1 jaar van 100.000 euro kapitaal en 2.100 euro netto rente (bruto rente 3.000 euro – 30% roerende voorheffing)
=> Rendement is 2,1% netto: 2.100 euro op een investering van 100.000 euro.
Voorbeeld 2 : aankoop obligatie 100.000 euro aan 97%:
Prijs of face value = 97.000 euro
Terugbetaling na 1 jaar aan 100% = 100.000 euro
Rendement is 3,10% netto: 3.000 eur op een investering van 97.000 eur.
Opmerking: de twee voorbeelden houden geen rekening met eventueel aangerekende makelaarslonen en taksen en zijn toepasselijk voor privébeleggers.
Vlak na de covid-uitbraak in 2020 en 2021 noteerden de rentevoeten dicht tegen of zelfs onder 0%. De overheden en de bedrijven maakten hier gebruik van om zich goedkoop te financieren tegen historisch lage rentevoeten. Als vermogensbeheerder toonde FinFactor logischerwijs geen interesse om deze obligaties met lage opbrengsten te kopen. We beslisten dan ook om de obligaties in de gemengde portefeuilles sterk te verminderen. Bovendien geloofden wij, als gevolg van de fiscale en monetaire stimulansen, in een reflatie-scenario. Door het aantrekken van de globale wereldeconomie na de pandemie en de verstoring van de aanbodzijde als gevolg van de oorlog in Oekraïne, begon de inflatie en rente vanaf begin 2022 sterk te stijgen. We profiteerden van de aantrekkelijke rentevergoedingen en verhoogden progressief het obligatiegewicht in de gemengde portefeuilles. We deden dit hoofdzakelijk via interessante en kredietwaardige obligaties die door de rentestijging fors onder hun nominale waarde of ‘onder pari’ noteerden. In de grafiek hieronder vindt u het voorbeeld van een Belgische staatsobligaties met een bruto coupon van 0,35% en vervaldatum 22/06/2032. Deze obligatie noteerde begin 2022 aan 100%. Door de forse rentestijging is de prijs van de obligatie gevoelig gedaald tot een niveau van ongeveer 82% op datum van 15/07/2024.
Voordelen van een obligatie met een lage (of 0%) coupon:
- Vast rendement: Omdat de obligatie wordt gekocht tegen een korting en de volledige nominale waarde bij vervaldag betaald wordt, is het rendement op de investering vooraf bekend en gegarandeerd (ervan uitgaande dat de emittent niet in gebreke blijft).
- Geen herinvesteringsrisico: In tegenstelling tot een obligatie met een hogere coupon, waarbij de ontvangen coupons opnieuw moeten worden geïnvesteerd, heeft deze obligatie geen herinvesteringsrisico omdat er lage of geen periodieke couponbetalingen zijn.
- Lagere initiële Investering: Deze obligatie wordt tegen een korting op de nominale waarde aangekocht, wat betekent dat de initiële investering lager is in vergelijking met andere obligaties.
- De fiscale behandeling van een obligatie met een lage (of 0%) coupon: de belangrijkste winst die u behaalt zit in het verschil tussen de aanschaffingsprijs en de verkregen nominale waarde op vervaldag. Hierop moet u geen roerende voorheffing van 30% of 15% betalen. U dient wel rekening te houden met de emissieprijs van de obligatie! Indien de obligatie onder pari werd uitgegeven, wordt er op de vervaldag roerende voorheffing gerekend op het verschil tussen 100% (verkregen nominale waarde) en de prijs bij uitgifte van de obligatie (bv. 99,875%).
Overwegingen
Hoewel dergelijke obligaties aantrekkelijk kunnen zijn, zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden:
- Kredietrisico: Net als bij elke obligatie, is er een risico dat de emittent (=uitgever) in gebreke blijft. Het is belangrijk om de kredietwaardigheid van de emittent te beoordelen.
- Marktrisico: De prijzen van obligaties met een lage of 0% coupon kunnen, bij een wijziging van de rente, volatieler zijn dan obligaties met hoge coupons. De prijsschommelingen kunnen nog meer uitgesproken zijn voor obligaties met langere looptijden. Dit komt omdat de belegger geen tussentijdse kasstromen ontvangt (coupons) en er aldus geen mogelijkheid is om deze kasstromen te herbeleggen.
Enkele voorbeelden:
Het is altijd belangrijk om uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie in overweging te nemen bij het kiezen van beleggingen. Voor bijkomende vragen of inlichtingen, aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren of professioneel financieel advies in te winnen.