• Financieel - Marktupdate

Maandoverzicht - juli 2023

In de maand juli vuurden verschillende factoren een verdere stijging van de aandelenmarkten aan. Het optimisme van de markten dat de centrale banken stilaan het einde van hun cyclus van renteverhogingen bereiken, nam toe na enkele positieve inflatiecijfers.

Grondstoffenprijzen, met olie op kop, stegen fors maar konden de sfeer op de aandelenmarkten niet drukken dankzij goede bedrijfsresultaten, betere economische groeicijfers in de Verenigde Staten en nog meer enthousiasme over de mogelijkheden van artificiële intelligentie.

 

Auteur

Steven Nuyts

De obligatiemarkten hadden het wel moeilijk door het feit dat de verwachtingen op snelle renteverlagingen in de toekomst, werden aangepast.

Aandelen uit de groeilanden maakten met een rendement van 4,95% een deel van de slechte prestatie sinds het jaarbegin goed. Europese en Amerikaanse aandelen presteerden respectievelijk +2,04% en 2,28% in eurotermen.

We kregen in juli meer gedetailleerde informatie over de prestaties van de belangrijkste economieën in het tweede kwartaal. De Chinese economie groeide in het 2de kwartaal met 6,3%, wat minder was dan verwacht. 6,3% lijkt veel maar de vergelijking met het tweede kwartaal van 2022, toen China in volle lockdown zat, is makkelijk.

De groeicijfers voor het tweede kwartaal van de Amerikaanse economie werden positief aangepast naar 2,4%. De economie blijft dus aan een hoog toerental draaien, ondanks de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank.

 

Maandoverzicht juli 2023 - FinFactor vermogensbeheer

Enquêtes bij aankoopdirecteuren (PMI’s) die een indicatie geven over de economische toestand in het huidige derde kwartaal wijzen wel op een verdere afkoeling. In de Verenigde Staten daalt het samengestelde cijfers naar 52. Hiermee weet het, dankzij een sterke consument, een contractie te vermijden. In de Eurozone verslechtert het cijfer naar 48,6. Dit cijfer voorspelt een economische krimp voor de Eurozone. Vooral de industrie doet het slecht. Europa heeft daarenboven te lijden onder een sputterende Chinese economie die een belangrijke afzetmarkt is voor de regio.

In China zakt het PMI cijfer verder naar 51,9 voor juli. De nieuwe bestellingen zitten op het laagste cijfer sinds zes maanden. De verhoopte groeischeut na corona blijft dus uit. Ook de export daalde in juni met 12,4% op jaarbasis. Importcijfers tonen aan dat ook de lokale Chinese vraag slabakt.

De Chinese projectontwikkelaar Evergrande publiceerde na lang wachten eindelijk zijn resultaten over 2021 en 2022. Het verlies gedurende deze twee jaren kwam uit op een duizelingwekkende 81 miljard dollar. Het bedrijf torste eind 2022 nog steeds 335 miljard dollar aan schulden met zich mee. Hier tegenover staan slechts 252 miljard dollar aan activa waarvan de waardering nog twijfelachtig is.

Deze slechte Chinese cijfers deden de hoop op nieuwe stimuli van de overheid opleven. Het nieuwsblad “China Securities Journal” liet weten dat het verwacht dat China haar steun aan de getroffen vastgoedsector zal verhogen. Ook zouden er maatregelen komen om het vertrouwen in ondernemingen te verbeteren.

De sfeer tussen China en de Verenigde Staten blijft bovendien gespannen. Als reactie op de recente Amerikaanse beperkingen op de verkoop van hoogtechnologische microchips en chipapparatuur aan China, legde China de export van een aantal metalen die veel gebruikt worden in de halfgeleiderindustrie aan banden.

De inflatiecijfers blijven overal hoog maar zeker in de Verenigde Staten wijst alles er op dat deze verder dalen. Zo bedroeg de inflatie in juni slechts 3%. Ook de kerninflatie viel terug van 5,3% naar 4,8%. In Europa daalt de inflatie, maar minder snel dan in de Verenigde Staten. In juli klokte de inflatie hier af op 5,3% op jaarbasis. De kerninflatie bleef echter stabiel op 5,5%.

Op korte termijn zijn er ook enkele bedreigingen voor de inflatie. Zo schorste Rusland zijn participatie in de graandeal met Oekraïne op. Daarenboven voerde Rusland aanvallen uit op de Oekraïense havensteden Reni en Izmail die gebruikt worden voor graanexporten. Als reactie hierop gingen de graanprijzen fors hoger.

Ook de olieprijzen stegen in juli fors. In de Verenigde Staten viel een deel van de raffinagecapaciteit uit door herstellingen. Daarenboven behield Saoudi Arabië zijn productieverlaging van één miljoen vaten en kondigde Rusland aan dat het maandelijks 500.000 vaten minder zal oppompen.

De centrale banken van de Verenigde Staten, Europa en het Verenigd Koninkrijk verhoogden allemaal hun beleidsrente met 0,25% in de maand juli.

De vermindering van de inflatiespanningen leidt tot marktverwachtingen dat dit de laatste renteverhogingen zouden kunnen zijn. Eind juli schat de markt de kans op een verdere renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank op minder dan 20%. In Europa rekent de markt nog op een kans van 35% op een extra renteverhoging.

De groeiende verwachting dat de cyclus van renteverhogingen in de Verenigde Staten haar einde nadert, deed de dollar met 0,81% dalen.

Daar waar Europa en de Verenigde Staten nog vechten tegen de inflatie krijgen we in China tekenen van deflatie te zien. De producentenprijzen daalden er op jaarbasis met 5,4% en de consumentenprijzen evolueerden vlak op jaarbasis.

Dit artikel wordt louter ter informatie gepubliceerd. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies en bevestigt geen enkele verrichting, tenzij dit met uitdrukkelijk akkoord werd overeengekomen. De informatie in dit document komt van diverse bronnen. FinFactor NV besteedt de grootst mogelijke zorg aan de keuze van die bronnen en het doorgeven van die informatie. Toch kunnen fouten of weglatingen in die bronnen of processen niet a priori worden uitgesloten. Dit artikel mag uitsluitend gereproduceerd worden met het voorafgaand schriftelijk akkoord van FinFactor NV. De intellectuele eigendomsrechten van FinFactor NV dienen te allen tijde nageleefd te worden.

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?
Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?