• Financieel - Marktupdate

Maandoverzicht - juni 2023

De hoop op een pauze in de renteverhogingen in de Verenigde Staten zorgde voor het nodige optimisme op de aandelenmarkten in de maand juni. De wereldwijde economie lijkt wel wat te vertragen maar vooral de inflatie valt mooi terug.

Aandelen uit de Verenigde Staten presteerden het sterkst. In eurotermen steeg de S&P500 maar liefst 3,74%. Dit ondanks een daling van de dollar. De Amerikaanse aandelen kregen een sterke boost door de verwachtingen over artificiële intelligentie. Hiervan profiteerden voornamelijk enkele grote Amerikaanse technologiebedrijven. De groeilanden sloten slechts licht positief af (+0,58% voor de MSCI Emerging Markets) door wat minder goede cijfers over de Chinese economie.

Auteur

Steven Nuyts

Begin juni keurde ook de Amerikaanse Senaat het akkoord over het schuldenplafond goed. Het risico op een wanbetaling van de Amerikaanse overheid is hierdoor weer een tijd van de baan.

De maandelijkse enquêtes bij inkoopdirecteuren (PMI’s) toonden in juni een daling. In de Verenigde Staten daalde het voorlopige cijfer van 54,3 naar 53. Zowel het cijfer van de dienstensector (54,1) als dat van de maaksector (46,3) verslechterde. Ook in Europa verslechterde de PMI voor juni. De dienstencomponent daalde naar 52,4 en de maakcomponent naar 43,6. Dit brengt het algemene cijfer terug naar 50,3; erg dicht bij een verwachte economische krimp.

maandoverzicht

Een aanpassing van de economische groeicijfers in de Eurozone over het eerste kwartaal naar -0,1% zorgde voor een daling van de economische activiteit in de Eurozone voor twee opeenvolgende kwartalen. Technisch wordt dit een recessie genoemd. Al zijn twee dalingen van 0,1% erg beperkt.

Door deze vertraging in de economische vooruitzichten namen de verwachtingen voor een rentepauze in de Verenigde Staten toe. Dit werd nogmaals versterkt door een daling in de Amerikaanse inflatiecijfers van 4,9% naar 4,0%. De kerninflatie viel echter maar beperkt terug tot 5,3%. Ook de Europese inflatie daalde (van 7,0% naar 6,1%) al ligt deze nog een stuk hoger dan deze in de Verenigde Staten. Ook de kerninflatie blijft hier te hoog liggen.

De Amerikaanse centrale bank liet de rente uiteindelijk dan ook ongewijzigd in juni. Hiermee komt er een einde aan 10 opeenvolgende renteverhogingen. Wel verraste de centrale bank door te stellen dat de rente dit jaar wellicht nog twee keer zal worden opgetrokken. Hierdoor zou de rente uitkomen op ongeveer 5,5%.

De Europese Centrale Bank vond het nog te vroeg voor een pauze en verhoogde de rente zoals verwacht met 25 basispunten naar 3,5%. In de toelichting van het rentebesluit liet voorzitster Lagarde uitschijnen dat het eindpunt van de verhogings-cyclus nog niet werd bereikt. De markten rekenen daarom nog op twee extra renteverhogingen in de tweede jaarhelft.

Dit rentegeweld stuurde zowel in Europa als in de Verenigde Staten de rentevoeten op midden en lange termijn hoger. Hierdoor daalden obligaties in waarde. Een mandje van Europese staatsobligaties verloor gemiddeld 0,3%.

Deze stijging van de rentevoeten doet ook de goudprijs verzwakken. Een hogere rente maakt goud namelijk minder interessant omdat het edelmetaal geen rente oplevert. Ook de dollar daalde. De markten denken namelijk dat de Europese Centrale Bank nog meer werk af te leggen heeft dan haar Amerikaanse tegenhanger. Dit maakt dat de rente in euro wellicht nog wat meer zal stijgen dan in dollar, wat de euro interessanter maakt.

Van de Chinese economie werd dit jaar veel verwacht omdat de economie eindelijk terug de handen vrij had na het versoepelen van de strenge covid maatregelen. Deze verwachtingen werden echter niet volledig ingelost. In mei daalde de export van de Chinese economie met 7,5% op jaarbasis. Ook de import kromp. Daarenboven daalde het officiële PMI cijfer voor de maaksector in China naar 49. Ook het cijfer voor de dienstensector viel terug.

De markten begonnen dan ook te rekenen op een initiatief van de Chinese overheid om de economie terug aan te zwengelen. De Chinese centrale bank verlaagde daarom haar rentetarieven voor benchmarkleningen met 0,10%. Al was dit minder dan verwacht.

Dankzij een sterke prestatie van aandelen zoals Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla werd juni een erg goede beursmaand. Deze aandelen hielden de volatiliteit van de aandelenmarkten ook erg laag. De Vix-index, die de volatiliteit meet die wordt meegenomen in de waardering van opties, daalde eind juni naar 13,59%. Deze index wordt ook wel eens de angstindex genoemd omdat deze stijgt bij stress op de markten. Begin dit jaar stond de Vix nog op 21,67%.

Dit artikel wordt louter ter informatie gepubliceerd. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies en bevestigt geen enkele verrichting, tenzij dit met uitdrukkelijk akkoord werd overeengekomen. De informatie in dit document komt van diverse bronnen. FinFactor NV besteedt de grootst mogelijke zorg aan de keuze van die bronnen en het doorgeven van die informatie. Toch kunnen fouten of weglatingen in die bronnen of processen niet a priori worden uitgesloten. Dit artikel mag uitsluitend gereproduceerd worden met het voorafgaand schriftelijk akkoord van FinFactor NV. De intellectuele eigendomsrechten van FinFactor NV dienen te allen tijde nageleefd te worden.

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?
Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?