• Beurs & economie

Maandoverzicht - mei 2024

Dankzij sterke bedrijfsresultaten, met als summum deze van Nvidia, presteerden de aandelenmarkten in mei terug goed. Uit nieuwe cijfers van aankoopdirecteuren bleek daarenboven dat de economische activiteit zowel in Europa als in Amerika verder versnelt. De Amerikaanse aandelenmarkt presteerde met een winst van 3,18% het sterkst. Ze wordt gevolgd door Europese aandelen (+2,63% op maandbasis). De groeilanden gingen achteruit (-1,27%).

Auteur

Steven Nuyts

Op rentevlak kregen we gemengde cijfers. De Amerikaanse jobmarkt vertoont tekenen van vertraging, wat de kans op een renteverlaging vergroot. In Europa is iedereen zo goed als zeker van een eerste renteverlaging in juni maar is het koffiedik kijken over het verdere rentepad nadien.

Nvidia klopte met haar resultaten over het eerste kwartaal de al hoge verwachtingen en verhoogde haar verwachtingen voor het tweede kwartaal. De kwartaalomzet steeg dankzij de sterke vraag naar de chips van het bedrijf van 7,2 naar 26 miljard dollar. De nettowinst per aandeel ging maal acht (van 0,8 naar 6 dollar). De koers steeg op dit nieuws wat de winst in mei op bijna 25% brengt. Het bedrijf kondigde eveneens een splitsing van haar aandelen in 10 aan nu de koers van één aandeel meer dan 1.000 dollar bedraagt.

De economische vooruitzichten lijken zowel in de Verenigde Staten als in Europa te verbeteren. In de Verenigde Staten steeg het PMI cijfer naar 54,4, het hoogste niveau in 2 jaar. Dit was voornamelijk te danken aan de sterke dienstensector. Een model van de centrale bank van Atlanta (Atlanta Fed’s GDP now) voorspelt nu een economische groei van 3,5% in het tweede kwartaal, al vertoont de arbeidsmarkt soms wat barstjes. Zo daalde het aantal uitstaande vacatures naar een dieptepunt in drie jaar. Er werden ook minder jobs gecreëerd dan verwacht (175.000). De werkloosheid steeg hierdoor lichtjes naar 3,9%.

Samenvatting aandelen markt mei 2024

Ook in Europa kregen we een mooi PMI cijfer te zien, dit steeg naar zijn hoogste peil in een jaar. Ook de arbeidsmarkt blijkt sterk, de werkloosheid in de Eurozone zakte naar 6,4%.

Van de Chinese economie blijven we gemengde signalen ontvangen. Enerzijds wijst de PMI indicator van 52,8 op een degelijke groei. Anderzijds blijven de problemen in de vastgoedsector bestaan. Bloomberg publiceerde een artikel waarin het suggereerde dat de Chinese overheid overweegt om zelf onverkochte woningen op te kopen om de sector te stutten.

De Japanse economie heeft het ook moeilijk. In het eerste kwartaal krimpte de economie met 2% op jaarbasis. Anderzijds tonen de PMI’s ook hier lichte beterschap voor het tweede kwartaal.

Heel wat aandacht ging opnieuw naar de inflatiecijfers. In april stegen de prijzen in de Verenigde Staten met 3,4% weer iets minder dan voorheen, een positieve ontwikkeling was de vertraging in de stijging van de huurprijzen. Deze duwden al een tijdje de inflatiecijfers hoger. In Europa lag de inflatie in mei wel wat hoger dan verwacht, deze steeg van 2,4% naar 2,6%. Deze stijging was vooral het gevolg van een stijging in de prijzen van diensten, die worden op hun beurt dan weer aangewakkerd door een sterke groei van de loonkosten. In China is de consumenteninflatie ondertussen wel terug licht positief (+0,3%), de prijzen aan de fabriekspoorten blijven er wel dalen (-2,5%).

Deze slechte Europese inflatiecijfers verhinderen echter niet dat de ECB in juni voor het eerst haar beleidsrente zal verlagen. Wel verlaagde dit de kans dat er nadien nog verdere renteverlagingen volgen. Hierdoor gingen de rentevoeten in Europa wat hoger wat drukte op de obligatiekoersen. De hogere rentes in Europa zijn dan weer goed nieuws voor de euro. De Europese eenheidsmunt koerste in mei 1,7% hoger ten opzichte van de dollar.

Goed nieuws voor de toekomstige inflatiecijfers is de forse daling van de olieprijs (-8,54% in mei). De voorraden in de Verenigde Staten bleken te zijn gestegen en geopolitiek evolueerden een aantal problemen in de goede richting.
De Europese Centrale Bank zal niet de eerste grote centrale bank zijn die haar rente verlaagd. Eerder verlaagde de Zwitserse centrale bank al haar rente en in mei kwam daar ook de Zweedse Riksbank bij. Zij verlaagde de rente voor het eerst sinds 2016. Daarenboven liet ze uitschijnen dat er nog meer verlagingen zullen volgen. De Zweedse centrale bank kan dit wel iets makkelijker dan de Europese aangezien de inflatie er in maart slechts 2,2% bedroeg, niet ver boven hun doestelling van 2%. Ook van de centrale bankiers in Canada wordt er in juni een eerste renteverlaging verwacht.

In Europa vragen beleggers zich dan ook vooral af hoe de rente van de Europese Centrale Bank na juni verder zal evolueren. Het Franse bestuursraadslid de Galhau stelde dat opeenvolgende renteverlagingen in juni/juli niet zouden mogen uitgesloten worden. Hoofdeconoom Lane was ook enigszins dovish in een interview met de Financial Times. Tegen het jaareinde verwachten de markten nu nog één extra renteverlaging met een kleine kans op een derde.

De meest invloedrijke centrale bank blijft echter nog steeds de Amerikaanse. De bestuurders van de Fed lieten zich in mei iets scherper uit over het toekomstige rentepad van de Amerikaanse centrale bank. Het pad naar hun inflatiedoel van 2% loopt namelijk wat minder soepel dan verwacht, ze zullen de rente wellicht dus wat langer hoog houden. Een renteverhoging wordt er niet onmiddellijk verwacht. In mei beslisten de bestuurders wel om de afbouw van de balans wat te vertragen, ook op deze manier wordt het monetaire beleid wat minder restrictief.

Dit volledige artikel wordt louter ter informatie gepubliceerd. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies en bevestigt geen enkele verrichting, tenzij dit met uitdrukkelijk akkoord werd overeengekomen. De informatie in dit document komt van diverse bronnen. FinFactor NV besteedt de grootst mogelijke zorg aan de keuze van die bronnen en het doorgeven van die informatie. Toch kunnen fouten of weglatingen in die bronnen of processen niet a priori worden uitgesloten. Dit document mag uitsluitend gereproduceerd worden met het voorafgaand schriftelijk akkoord van FinFactor NV. De intellectuele eigendomsrechten van FinFactor NV dienen te allen tijde nageleefd te worden.

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?
Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?