• Financieel - Marktupdate

Onze visie op de financiële markten - december 2022

De dalende inflatiedruk en een oplossing voor de fiscale crisis in het Verenigd Koninkrijk zorgden voor een sterke rally in aandelen en obligaties aan het begin van het vierde kwartaal. Europese aandelen konden, naar het jaareinde toe deze stijging grotendeels vasthouden met een winst over deze periode van bijna 10%. Aandelen uit de Verenigde Staten en de groeilanden lieten ook een mooie stijging zien van respectievelijk 7% en meer dan 9% in lokale munt.

De dollar en in haar zog de groeilandmunten daalden echter met bijna 9% en lieten de beide zones over het vierde kwartaal afsluiten rond het nulpunt. Staatsobligaties uit de Eurozone diepten hun verlies verder uit en eindigden het jaar met een daling van meer dan 18%. Dit weerspiegelde de teleurstelling in de markt over de plannen van de belangrijkste centrale banken om het monetair beleid langer strak te houden of zelfs te verstrengen.

Auteur

Philippe Mahieu

Discretionair Beheer - Marktcommentaar

Amerikaanse aandelen veerden sterk op vanaf midden oktober toen bleek dat de publicaties van de bedrijfswinsten over het derde kwartaal niet slechter waren dan gevreesd. Deze tendens werd versterkt door een technische reactie van de markten op oververkochte niveaus. Het positieve momentum hield aan in oktober en november na rapporten over de consumentenprijzen waaruit bleek dat de inflatiestijging jaar op jaar vertraagde van 9,1% in juni tot 7,1% in november. Tegelijkertijd bleef, onder impuls van een sterke arbeidsmarkt en solide consumentenbestedingen, de economische groei op niveau met een verwachte stijging over het vierde kwartaal van bijna 2%, berekend op jaarbasis. Het optimisme onder beleggers nam in december echter een duik, wat de stijging van de S&P 500 index in USD-termen over het laatste kwartaal temperde. De Amerikaanse centrale bank onthulde namelijk dat ze van plan is de kortetermijnrente in 2023 tot boven 5% te brengen, wat hoger is dan de marktverwachtingen. Bovendien daalden de voorlopende indicatoren van de economische groei beneden het niveau van 50 wat wijst op een verdere verwachte afkoeling van de economische activiteit in de verwerkende nijverheid en dienstensector. Tijdens het vierde kwartaal boekten de energieaandelen de sterkste winsten. De sector van de duurzame consumentengoederen liet als opmerkelijke uitzondering een daling zien, met Tesla als negatieve uitschieter.

De Europese Centrale Bank verhoogde de rente in december met 50 basispunten, wat minder was dan de vorige verhogingen van 0,75%. De voorzitter Christine Lagarde waarschuwde echter dat de ECB nog niet klaar is met het verhogen van de rente. De ECB bevestigde ook de plannen om te stoppen met het herinvesteren van vervallen obligaties als extra middel om de inflatiestijging in te dijken. De toename van de jaarlijkse inflatie daalde weliswaar van 10,6% in oktober naar 10,1% in november maar blijft met een verwachte stijging in december van 9,2% jaar op jaar historisch hoog. De voorlopende indicator voor de economische activiteit daalde in de Eurozone eveneens onder 50 maar minder scherp dan in de Verenigde Staten. De fiscale stimulansen van de overheden om de hoge energiefactuur te lenigen en de verdere daling van de gasprijzen met 70% sinds begin september, ondersteunden enigszins de consumenten en bedrijven. Aandelen uit de eurozone presteerden over het vierde kwartaal het best van alle grotere regio’s wereldwijd. Sinds het dieptepunt van eind september duwden koopjesjagers de index meer dan 15% hoger. Aandelen van bedrijven uit economisch gevoelige sectoren zoals energie, industrie, financiële dienstverlening en duurzame consumptiegoederen droegen het meest bij. De meer defensieve aandelen, onder meer uit de voedingssector, bleven ietwat achter op de stijging van de markt.

De waarderingen van de aandelen uit de opkomende landen bereikten eind oktober historisch lage niveaus na de aankondiging van de derde termijn van de Chinese president Xi Jinping. De internationale belegger laakte de nadruk op veiligheid boven economische groei in de toespraken van Xi en de uitsluiting van pro economische hervormingsfiguren van de macht. Toen geruchten de ronde deden dat er een commissie zou zijn opgericht om te onderzoeken hoe China zijn zero COVID beleid kon beëindigen, keerde het sentiment. Van een commissie voor een beëindiging was er echter geen sprake. De aankondiging van een snellere en groter dan verwachte versoepeling van de COVID maatregelen deed de index van Chinese aandelen met een grote marktkapitalisatie stijgen met meer dan 20% in euro sinds zijn dieptepunt. In de Aziatische regio bleven aandelen uit Taiwan achter door de aanhoudende geopolitieke spanningen en de lagere vraag naar elektronische goederen. Andere achterblijvers waren aandelen van bedrijven uit Indië en Brazilië waar de onzekerheid over het economisch beleid de vooruitzichten vertroebelden na de verkiezing van president Lula.

De obligatiemarkten lieten een gemengd beeld zien over het vierde kwartaal. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde quasi onveranderd en eindigde het jaar op 3,88%. De Duitse 10-jaarsrente steeg met meer dan 0,4% van 2,11% naar 2,57%. Vooral in december deed de strenge toon van sommige centrale banken, ondanks het toenemende bewijs dat de economische groei vertraagde, de terugval van de langetermijnrentes van november teniet. Langlopende staatsobligaties uit de Eurozone sloten het kwartaal dan ook met verlies af, evenals hun tegenhangers uit de Verenigde Staten die te lijden hadden onder de dalende dollar. De koersen van kredietwaardige bedrijfsobligaties en hoogrentende obligaties uitgegeven in euro, konden aan de impact van de stijgende risicovrije rente weerstaan. De vermindering van de risicopremie die obligatiebelegger in dergelijk papier vroegen, deed de koersen met 1% tot 5% opveren.

Lees het volledige artikel

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?
Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?