• Financieel - Marktupdate

Onze visie op de financiële markten - juni 2023

De internationale belegger startte het tweede kwartaal met heel wat kopzorgen. De stress in het Amerikaanse en Europese banksysteem, aanhoudende onzekerheid over het monetair beleid en geopolitieke risico’s zorgden voor een complexe omgeving voor de beleggers.

Een kransje van zeven Amerikaanse technologie-aandelen die mee surften op het enthousiasme over artificiële intelligentie, waren allerminst onder de indruk. Ze namen het grootste deel van de stijging met bijna 8% (in eurotermen) van de S&P500 voor hun rekening. De overige aandelen uit de leidinggevende Amerikaanse aandelenindex trappelden over het tweede kwartaal quasi ter plaatse, net als Europese aandelen en aandelen uit de groeilanden. Deze aandelenmarkten hadden te lijden onder hun meer cyclisch karakter en de vrees voor een afkoelende economie later dit jaar.

Auteur

Philippe Mahieu

Discretionair Beheer - Marktcommentaar

Vooral in juni liet de Amerikaanse aandelenindex een mooie stijging zien. De puike prestatie vond plaats tegen de achtergrond van een daling van de brede inflatiegraadmeter van een piek van 9% in juli vorig jaar naar 3% op jaarbasis in juni, grotendeels dankzij lagere olieprijzen. De kerninflatie (exclusief voeding en energie) kende een meer bescheiden daling van 6,6% in oktober 2022 naar 4,8% op jaarbasis in juni. Verwacht wordt dat mede dankzij de vertraging in de stijging van de huizen– en huurprijzen de kerninflatie op termijn nog lager uitkomt.

De Amerikaanse centrale bank (FED) zette zijn rol als inflatiebestrijder kracht bij door in mei de rente nogmaals te verhogen met 0,25% tot 5,25%. Zelfs met deze hogere rentevoeten blijft de economie (voorlopig) veerkrachtig met een geschatte reële groei van meer dan 2% op jaarbasis over het tweede kwartaal. De sterke arbeidsmarkt met werkloosheidcijfers van minder dan 4% ondersteunt via stijgende lonen de consumptie die 68% van het Amerikaans bruto binnenlands product uitmaakt. Binnen de aandelenmarkten scoorden, naast de aandelen uit de IT-sector, de sectoren van de duurzame consumptiegoederen en de communicatiediensten erg sterk. De aandelen van energie– en nutsbedrijven kenden daarentegen een negatief kwartaal.

Na betere bedrijfsenquêtes in de Eurozone begin dit jaar, schetst de samengestelde inkoopmanagersindex (PMI) nu een somber beeld voor de economische vooruitzichten. Met een niveau van 50,3 in juni duidt de PMI erop dat de economie de volgende kwartalen waarschijnlijk zal stagneren. Bovendien verbergt dit samengesteld cijfer de verwachte sterke terugval van de activiteit in de verwerkende nijverheid die met een niveau van 43,4 in juni het grootste verschil met de PMI van de dienstensector (niveau juni: 52) liet optekenen in de laatste tien jaar. Net als de FED legt de Europese centrale bank (ECB) de nadruk op de bestrijding van de hoge inflatie. Ze verhoogde de rente over het afgelopen kwartaal tweemaal en bracht de referentierentevoet naar 3,5%. Vooral de beperkte daling van de kerninflatie van een piek van 5,7% in maart naar 5,4% in juni is een doorn in het oog van de ECB. De stijging van de brede inflatiegraadmeter vertraagde ondertussen sterk van een hoogste niveau van 10,6% in oktober 2022 naar 5,5% op jaarbasis in juni. Onder impuls van de halfgeleideraandelen zetten Europese aandelen uit de IT-sector een sterke prestatie neer. Ook bankaandelen lieten een mooie stijging zien na een volatiel koersverloop over het eerste kwartaal. De minder goede vooruitzichten van Vodafone, een zwaargewicht tussen de Europese telecombedrijven, wogen op de sector. Als gevolg van dalende olieprijzen hadden de energieaandelen het eveneens lastig over het tweede kwartaal.

De sterke winsten die aandelen uit India, Brazilië en Oost-Europese landen (binnen de Europese Unie) boekten, zorgden ervoor dat aandelen uit de groeilanden quasi stabiel noteerden over het tweede kwartaal. Chinese aandelen koersten immers fors lager doordat de economische opleving, na de heropening, sputterde.

Het pessimisme van de Chinese consumenten en ondernemers doen de binnenlandse vraag geen goed. Daarbij komt nog een zwakke vraag naar exportproducten als gevolg van de afnemende economische activiteit in Europa en de Verenigde Staten en de impact van de de-globalisering van de economie. Dit zet druk op de lonen van de werknemers en doet exporteurs fabrieken sluiten, wat het aantal stakingen in Chinese fabrieken doet oplopen tot een nieuw record in zeven jaar. Tenslotte bereikte de werkloosheid onder Chinese jongeren (16-24 jaar) in mei een recordhoogte van 20,8%.

De totale werkloosheid bleef onveranderd op 5,2%. Over het tweede kwartaal lieten de obligatiemarkten een gemengd beeld zien. Overheidsobligaties kenden een vlak tot negatief verloop. De Duitse 10-jaarsrente steeg van 2,31% naar 2,39% wat de koersen van obligaties licht negatief beïnvloedde. De verlopen rente over de voorbije periode compenseert echter dit verlies en doet de index van staatsobligaties uit de Eurozone het kwartaal stabiel afsluiten.

De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 34 basispunten van 3,47% naar 3,81% met een bijna 2% daling in eurotermen van de index van Amerikaanse staatsobligaties tot gevolg. Niettegenstaande het aantal wanbetalingen door uitgevers van bedrijfsobligaties steeg, presteerden de zogenaamde highyield obligaties beter dan kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties. De risico-appetijt bij de belegger in obligaties met een kredietrating onder investment grade werd positief beïnvloed doordat de zorgen over een onmiddellijke recessie naar de achtergrond verdwenen. De beste prestatie werd opgetekend door obligaties van de groeilanden in lokale munt, die in eurotermen met meer dan 2% stegen. Zowel de munten als de obligatiekoersen van de groeilanden worden positief beïnvloed door de aantrekkelijke rentevergoeding van gemiddeld 6% bruto op jaarbasis.

Lees het volledige artikel

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?
Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?