• Fiscaliteit

Beleggen met uw vennootschap: ingewikkelde fiscaliteit

Wanneer uw vennootschap cashoverschotten heeft, zal u allicht denken aan beleggen. Zeker nu bij vele banken negatieve renten worden aangerekend, is dit bijzonder populair. De beleggingsfiscaliteit maakt een en ander echter niet eenvoudig.

We zetten voor u de belangrijkste zaken op een rij.

Auteur

Linda Hofman

Vraag: Hoe worden roerende beleggingen belast?

  • Meerwaarden op aandelen (effectenportefeuille) zijn principieel belastbaar. Het mes snijdt echter niet aan twee kanten (!), minwaarden zijn niet aftrekbaar.
  • Dividenden en interesten zijn belastbaar. Uitzondering, dividenden van normaal belaste deelnemingen met een aanschaffingswaarde van 2.5 miljoen euro of een 10% belang (komt weinig voor).
  • Meerwaarden op obligaties en grondstoffen (goud, koper, zilver) zijn belastbaar, minderwaarden zijn aftrekbaar. Tarief 25% VB (onder voorwaarden verlaagd tarief van 20%).

Is er een uitweg?

DBI-Bevek als oplossing

  • Een DBI-Bevek is een beleggingsfonds, in de vorm van een vennootschap, dat haar vermogen volledig belegt in individuele aandelen. De DBI-bevek zal voldoen aan de voorwaarden aangezien de beleggingswinsten al belast zijn op het niveau van de vennootschappen waarin geïnvesteerd wordt. Het is wel vereist dat de DBI-Bevek jaarlijks minstens 90% van haar inkomsten uitkeert en dat ze zelf belegt in vennootschappen waarvan de winst belast wordt volgens het normaal belastingregime.
  • Concreet: meerwaarden gerealiseerd binnen een DBI-fonds zijn niet belastbaar, uitgekeerde dividenden zijn niet belastbaar. Minderwaarden zijn wel niet aftrekbaar.
  • Let wel, KMO’s kunnen hun verlaagd tarief van 20% over de eerste 100.000 euro resultaat verliezen wanneer de beleggingswaarde meer dan 50% bedraagt van een gecorrigeerd eigen vermogen (wordt dan 25%). Te veel beleggen komt dus met een beperkt fiscaal nadeel. Ook de notionele interestaftrek val iets lager uit.
  • Ondertussen is er op de Belgische markt een groot aanbod aan DBI-beveks om in te beleggen.
     

Dit artikel verstrekt commerciële informatie en mag in geen geval gelijkgesteld worden met beleggingsadvies. De verstrekte informatie vormt geen aanbod over financiële, bank-, verzekerings- of andere producten of diensten. De informatie in dit document is afkomstig van zorgvuldig gekozen bronnen. FinFactor geeft echter geen enkele garantie over de actualiteit, de nauwkeurigheid, de juistheid, de volledigheid of de opportuniteit van de informatie, gegevens of publicaties.

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?
Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?

Wenst u graag op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws en wetgeving?