De zorgvolmacht, ook iets voor u.
Iedereen kan worden geconfronteerd met een situatie waardoor hij/zij zijn vermogen niet langer zelf kan beheren.
Het gaat dan niet alleen over belangrijkere zaken zoals de verkoop van een woning of een schenking die in het gedrang komen, maar ook eenvoudige handelingen zoals een belastingaangifte of een betalingen uitvoeren.
Sinds enkele jaren kunnen bekwame personen (lastgevers) een volmacht opmaken waarbij zij een andere persoon (lasthebber) aanduiden om bepaalde handelingen in hun naam en voor hun rekening te stellen en dit voor het geval zij daar zelf niet meer toe in staat zijn. Zonder deze volmacht moet een vrederechter steeds tussenkomen.
Deze volmacht moet schriftelijk, en bij voorkeur notarieel, opgemaakt worden zodat alle handelingen kunnen gesteld worden.
Hoe aanpakken?
De opmaak van een zorgvolmacht vereist persoonlijke keuzes. Zo zal er op volgende een antwoord moeten geformuleerd worden:
1) Aan wie geef je volmacht?
In de meeste gevallen zal de partner worden aangeduid als lasthebber. Maar dit kunnen even goed de kinderen zijn (of één van hen) of zelfs een goede vriend. Voor het geval de aangeduide lasthebber zijn/haar functie niet langer kan of wenst uit te oefenen, kan in de volmacht ook reeds een opvolgende lasthebber worden aangeduid.
2) Wanneer treedt de volmacht in werking?
De lastgever heeft de keuze tussen:
- een volmacht met onmiddellijke ingang. De lasthebber kan dan vanaf de ondertekening van de volmacht namens de lastgever optreden, zelfs al is deze nog bekwaam. Eventueel kan gepreciseerd worden dat voor welbepaalde handelingen (bv. verkoop van de woning) de lasthebber slechts mag optreden vanaf het ogenblik dat de lastgever wilsonbekwaam is geworden.
- een volmacht die pas aanvangt vanaf het moment dat de lastgever wilsonbekwaam wordt. Het is dan van belang om in de volmacht te bepalen hoe de onbekwaamheid wordt vastgesteld, zoals bijvoorbeeld door de behandelende (huis-)arts of door 2 artsen die onafhankelijk van elkaar optreden.
3) Wat mag de lasthebber doen en wat niet?
De bevoegdheden die aan de lasthebber worden gegeven, kunnen worden opgedeeld in ‘daden van beheer’ en ‘daden van beschikking’:
Daden van beheer zijn voornamelijk de dagdagelijkse handelingen zoals:
- Bankverrichtingen: overschrijvingen,…
- Aangetekende brieven afhalen
- Belastingzaken regelen
- …
Daden van beschikking zijn doorgaans ingrijpendere zaken, zoals:
- De verkoop van een woning
- het doen van schenkingen, waarbij in detail wordt gespecifieerd welke goederen aan wie mogen worden geschonken. Ook de voorwaarden waaronder de schenking plaatsvindt wordt best reeds opgenomen.
- Wat niet: strikt persoonlijke handelingen, zoals bv. uw testament opstellen,...
Wanneer meerdere personen worden aangeduid als lasthebber (bv. de kinderen), is het tevens nuttig om te verduidelijken of zij elk afzonderlijk kunnen optreden, dan wel gezamenlijk moeten optreden. Daarbij kan een onderscheid gemaakt worden naargelang het type transactie.
De zorgvolmacht is zonder twijfel een zeer nuttig instrument om het beheer over uw vermogen waar te nemen wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent. En dit ongeacht uw vermogen en ongeacht uw leeftijd.
FinFactor beschikt over een netwerk van specialisten die u met raad en daad kunnen bijstaan bij de opmaak van een zorgvolmacht. Ook bij uw notaris kan u terecht.