• Financieel - Marktupdate

Onze visie op de financiële markten - maart 2025

Na een positief einde van het jaar 2024 kwamen de financiële markten in het eerste kwartaal van 2025 in woelig vaarwater terecht. De aankondiging van nieuwe, verstrekkende Amerikaanse invoertarieven begin april, leidde wereldwijd tot scherpe correcties. Deze werden nadien wat verzacht werden door een uitstel van de tariefstijgingen met 90 dagen voor alle landen, uitgezonderd China. Hoewel protectionisme op zichzelf geen nieuw fenomeen is, verraste de schaalgrootte en abruptheid van de maatregelen beleggers. De markten prijzen inmiddels een complex samenspel van risico’s in: geopolitieke spanningen, structureel hogere inflatieverwachtingen en een onzeker monetair beleid.

Auteur

Philippe Mahieu

Discretionair beheer portefeuilles met fondsen en/of ETF’s Marktcommentaar

De impact is voelbaar over de hele lijn. Amerikaanse aandelen daalden na de tariefaankondiging fors, waarbij de S&P 500 in één week tijd ruim 10% verloor – de scherpste terugval in meer dan vijf jaar. Vooral technologie- en industrieaandelen zijn gevoelig voor internationale handelsstromen en kregen hierdoor grote klappen. De Europese beurzen volgden dit negatieve sentiment, ondanks het soepelere monetair beleid van de ECB. In de groeilanden bleef het beeld gemengd: Latijns-Amerika hield relatief goed stand, terwijl Chinese aandelen hun winst van dit jaar zagen verdampen.

Als gevolg van deze ontwikkelingen stelden economen hun groeiverwachtingen bij. Nieuwe ramingen van economen wijzen op een scherpe vertraging van de wereldeconomie, met de VS als grootste slachtoffer: de verwachte groei voor 2025 zou dalen van 2,2% naar ongeveer 1%, terwijl de inflatie kan oplopen tot 4%. In de eurozone wordt de oorspronkelijke groeiverwachting van 0,8% neerwaarts herzien naar 0,25–0,5%, wat neerkomt op economische stagnatie tot minstens de tweede jaarhelft. Voor China wordt de groei teruggeschroefd met 0,3% tot maximaal 0,7%, afhankelijk van de hoogte van de invoertarieven – waarbij het hoogste cijfer enkel geldt bij tarieven van rond de 100%.

Discretionair Beheer Portefeuilles met fondsen en/of ETF’s Positionering en Strategie

Reeds in de tweede helft van 2024 hebben we de discretionair beheerde portefeuilles met fondsen en/of ETF’s geleidelijk defensiever gepositioneerd, anticiperend op toenemende marktvolatiliteit en geopolitieke onzekerheid. Deze proactieve aanpak blijkt vandaag bijzonder relevant. Zoals beschreven in onze kwartaalrapportering over het 4de kwartaal van 2024 werd het risico op een mogelijke correctie vertaald naar een evenwichtigere allocatie met nadruk op risicobeperking, spreiding en waardering.

Binnen het aandelengedeelte verschoof de focus naar bedrijven met lage volatiliteit, aantrekkelijke waarderingen en gezonde balansen. Zo kozen we doelgericht voor “Minimum Volatility”-strategieën die wereldwijd gespreide aandelen selecteren op basis van hun historisch lagere koersschommelingen. Door te investeren in deze relatief stabiele bedrijven – vaak actief in defensieve sectoren zoals nutsvoorzieningen, gezondheidszorg en consumentengoederen – streven we naar een lager neerwaarts risico zonder noodzakelijk aan rendement in te boeten op lange termijn.

De blootstelling aan Amerikaanse large caps bleef bewust aanzienlijk lager dan hun weging in de wereldindex, gezien de concentratie van de S&P500- index in een handvol megacaps en de historisch hoge waarderingen. Bovendien houden Amerikaanse aandelen voor Europese beleggers een dubbel risico in: naast het waarderingsrisico speelt ook het valutarisico mee. Een verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro kan immers een significant deel van het rendement uithollen, wat in een volatiel geopolitiek klimaat een bijkomende onzekerheid vormt. In plaats daarvan gaven we de voorkeur aan gelijkgewogen indexen en regio’s met relatieve waarderingskortingen, zoals Europa en opkomende markten.

Binnen het obligatiegedeelte kozen we bewust voor kwaliteit, spreiding in de looptijden en flexibiliteit. De kern van de portefeuille bestaat uit langlopende staatsobligaties uit de eurozone, aangevuld met een beperkte positie in Amerikaans staatspapier, obligaties in lokale munt uit groeilanden en flexibele obligatiefondsen. Daarnaast houden we in het obligatieluik bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit aan. We vermeden daarentegen bewust hoogrentende obligaties, aangezien die in stressvolle marktomstandigheden vaak sterk gecorreleerd zijn met aandelenmarkten en daardoor onvoldoende bescherming bieden.

Ten slotte behouden we een strategische positie in goud als buffer voor systeem-, inflatie- en
geopolitieke risico’s.

Conclusie

De heropleving van de handelsoorlog wakkert wereldwijd onzekerheid aan en zorgt voor verhoogde volatiliteit. Toch is het belangrijk deze marktonrust niet te verwarren met een systemische crisis. Dit is geen herhaling van 2008, toen het financiële systeem op instorten stond, noch van 2020, toen COVID-19 de wereldeconomie plots tot stilstand bracht. Vandaag blijven de economische fundamenten in veel regio’s robuust: bedrijven zijn winstgevend, consumenten blijven besteden en de arbeidsmarkten houden goed stand.

Wat we nu meemaken, is in de eerste plaats een fase van herprijzing. De markten proberen zich aan te passen aan een nieuwe beleidscontext waarin geopolitiek en strategisch protectionisme opnieuw een bepalende rol spelen. De uitgestelde invoertarieven geven tijdelijk wat ademruimte, maar met China als uitgesloten partij blijft de kans op escalatie reëel. Toch kan deze pauze ook de deur openen naar een nieuwe onderhandelingsdynamiek – Trump staat erom bekend zijn positie scherp te stellen om vervolgens ruimte te laten voor compromissen. Elk signaal van dialoog kan het sentiment snel doen keren. Ook het monetaire beleid biedt mogelijke stabilisatie. De Federal Reserve kan optreden met ondersteunend beleid – zoals een aangepaste rente- of liquiditeitsstrategie – indien de marktonrust aanhoudt of de economische parameters verder verslechteren.

Bij FinFactor kijken we bewust voorbij de onrust op korte termijn en laten we ons niet leiden door emotionele marktreacties. In dit onzeker klimaat met verhoogde marktvolatiliteit blijven we trouw aan onze kernprincipes: brede spreiding, focus op kwaliteit en consistentie in onze aanpak. Onze portefeuilles zijn opgebouwd met het oog op veerkracht, zodat ze bescherming bieden in turbulente periodes én klaar zijn om kansen te benutten zodra het sentiment keert. We blijven de marktomstandigheden nauwgezet opvolgen en sturen proactief bij waar nodig, met respect voor het langetermijnbelang van onze cliënten. In deze omgeving bevestigt onze strategie opnieuw haar waarde: robuust beleggen betekent niet voorspellen, maar voorbereid zijn.

Philippe Mahieu van FinFactor

Philippe Mahieu, CFA. Philippe is als gedelegeerd bestuurder verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid bij FinFactor. Hij is gastdocent asset allocatie en portefeuillebeheer aan de EHSAL Management School. Tevens was hij grondlegger en jurylid van de Investment Management opleiding binnen de Private Banking Associatie – Febelfin Academy die de certificatie voor dit domein verleent aan de Private Bankers in België.

Dit volledige artikel wordt louter ter informatie gepubliceerd. De informatie in dit document is geen beleggingsadvies volgens het financieel recht. Belegt u zelf op basis hiervan, zonder uw FinFactor adviseur te raadplegen, dan is dit uw persoonlijke beleggingsbeslissing. FinFactor NV, noch haar aangestelden kunnen aansprakelijk gesteld worden, behoudens zware fout of bedrog, voor eventuele (in)directe schade naar aanleiding van een mogelijk ongeschikte of niet-passende belegging, die u op eigen initiatief zou doen. De informatie in dit document komt van diverse bronnen. FinFactor NV besteedt de grootst mogelijke zorg aan de keuze van die bronnen en het doorgeven van die informatie. Toch kunnen fouten of weglatingen in die bronnen of processen niet a priori worden uitgesloten. De samenvatting valt niet onder de noemer “onderzoek op beleggingsbeleid” zoals bedoeld in de Gedelegeerde Verordening van de Commissie van 25 april 2016 houdende de aanvulling van Richtlijn 2014/65/EU. De wettelijke vooruitzichten ter bevordering van de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsbeleid zijn er niet op van toepassing. Dit document mag uitsluitend gereproduceerd worden met het voorafgaand schriftelijk akkoord van FinFactor NV. De intellectuele eigendomsrechten van FinFactor NV dienen te allen tijde nageleefd.