Het inkopen van eigen aandelen
Bij factorbeleggen in aandelen gaan we er van uit dat het rendement van een aandeel kan verklaard worden door verschillende financiële factoren of kenmerken van het aandeel. Bij FinFactor gaan we op zoek naar aandelen die een hoge gevoeligheid hebben aan verschillende factoren die in het verleden een beter dan gemiddeld rendement opleverden. Eén van die factoren is de inkoop van eigen aandelen.
De inkoop van eigen aandelen, ook wel bekend als 'stock buybacks' of aandeleninkoopprogramma's, is een financiële strategie waarbij een bedrijf zijn eigen aandelen koopt op de aandelenmarkt. Deze handeling kan verschillende positieve effecten hebben op de prestatie van het desbetreffende aandeel. Wel is het belangrijk dat het bedrijf in kwestie deze aandelen nadien vernietigt. Indien het bedrijf de aandelen inkoopt om ze nadien de verdelen onder haar management of om ze terug te verkopen dan is dit voor ons als investeerder minder interessant.
Waardeverhoging per aandeel:
Een van de meest directe effecten van de inkoop van eigen aandelen is de verhoging van de waarde per aandeel. Wanneer een bedrijf aandelen terugkoopt, vermindert het het totale aantal uitstaande aandelen. Dit betekent dat elk overgebleven aandeel een groter percentage van het bedrijf vertegenwoordigt, waardoor de waarde per aandeel stijgt. Dit is vooral voordelig voor bestaande aandeelhouders, omdat hun aandelen plotseling een groter deel van de bedrijfstaart vertegenwoordigen zonder dat ze extra hoeven te investeren.
Een voorbeeld hiervan is Autozone. Elf jaar geleden waren er 36,6 miljoen aandelen van het bedrijf. Autozone kocht sindsdien met regelmaat eigen aandelen in en vernietigde deze. Hierdoor zijn er nu nog slechts 18,2 miljoen aandelen. Door deze halvering van het aantal uitstaande aandelen heeft de houder van een aandeel Autozone nu twee keer zo veel van het bedrijf in handen als elf jaar geleden. Hiervoor moest hij zelf niets ondernemen.
Signaal van vertrouwen:
Het inkopen van eigen aandelen kan ook gezien worden als een signaal van vertrouwen van het management in het bedrijf. Wanneer een bedrijf besluit om eigen aandelen in te kopen, suggereert dit vaak dat het management gelooft dat de aandelen ondergewaardeerd zijn en dat de toekomst van het bedrijf er rooskleurig uitziet. Dit kan leiden tot een positieve perceptie onder beleggers, wat op zijn beurt de aandelenkoers kan opdrijven.
Verbetering van financiële ratio's:
De inkoop van eigen aandelen kan ook leiden tot een verbetering van belangrijke financiële ratio's. Zo zal bijvoorbeeld de winst per aandeel (EPS) stijgen wanneer het totale aantal uitstaande aandelen afneemt, ervan uitgaande dat de winst gelijk blijft. Dit kan het aandeel aantrekkelijker maken voor beleggers en leiden tot een hogere marktwaardering. Ook andere ratio's, zoals de return on equity, kunnen verbeteren na een aandeleninkoop.
Flexibiliteit in kapitaalallocatie:
Bedrijven met overtollige liquide middelen staan voor de keuze hoe ze dit kapitaal het beste kunnen aanwenden. De inkoop van eigen aandelen biedt een flexibele manier om waarde terug te geven aan aandeelhouders, naast andere opties zoals dividenduitkeringen of investeringen in groei. In sommige gevallen kan de inkoop van aandelen een efficiënter gebruik van kapitaal zijn, vooral als de aandelen ondergewaardeerd zijn.
Belastingvoordelen:
Voor de Belgische belegger bieden aandeleninkoopprogramma's fiscale voordelen in vergelijking met dividenduitkeringen. Dividendinkomsten worden vaak belast in het land van uitkering (bronbelasting) en nadien nog eens door de Belgische fiscus. Kapitaalwinsten die voortvloeien uit de verkoop van aandelen met een hogere waarde zijn vooralsnog in België onbelast indien ze passen in het beheer van een goede huisvader.
Hoewel de inkoop van eigen aandelen verschillende positieve effecten kan hebben, is het belangrijk te vermelden dat niet alle aandeleninkoopprogramma's succesvol zijn. De timing en de redenen achter de inkoop, evenals de algemene financiële gezondheid van het bedrijf, spelen een cruciale rol in het uiteindelijke succes van deze strategie. Daarnaast kunnen er ook negatieve percepties en kritiek zijn op aandeleninkoopprogramma's, vooral als deze worden gezien als een poging om aandelenkoersen op korte termijn kunstmatig op te drijven of als een slechte aanwending van kapitaal dat anders zou kunnen worden gebruikt voor investeringen in groei en ontwikkeling.
Om deze negatieve effecten te vermijden, selecteren we bij FinFactor daarom aandelen die aan meerdere factoren gevoelig zijn. Zo wedden we op meer dan één paard. Naast de inkoop van eigen aandelen zoeken we bedrijven die kwalitatieve financiële cijfers kunnen voorleggen, correct gewaardeerd zijn en een goed winstmomentum vertonen.
Bent U geïnteresseerd in wat meer achtergrondinformatie over de inkoop van eigen aandelen dan nodigen we U uit volgende academische papers te lezen:
- Are Buybacks Good for Long-Term Shareholder Value? Evidence from Buybacks around the World. – Alberto Manconi, Urs Peyer & Theo Vermaelen
- Market underreaction to open market share repurchases – David Ikenberry, Josef Lakonishok & Theo Vermaelen
Steven is Chief Investment Officer bij FinFactor vermogensbeheer.
Van opleiding is Steven master Handelsingenieur Financiewezen. Hij is Chartered Financial Analyst (CFA) en Master in de persoonlijke financiële planning aan de Antwerp Management School. Steven heeft meer dan 15 jaar ervaring bij het begeleiden van klanten in het beheer van hun vermogen.