Cadeau of schenking: wat is het verschil?
De eindejaarsperiode is een tijd van geven en ontvangen. Terwijl we cadeaus uitwisselen met geliefden, rijst soms de vraag: wat is eigenlijk het verschil tussen een cadeau en een schenking? Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er belangrijke juridische en fiscale verschillen die enige verduidelijking vragen.
Wat is een cadeau?
Een cadeau is een geschenk dat meestal wordt gegeven ter gelegenheid van een speciale gebeurtenis, zoals Kerstmis, Nieuwjaar, een verjaardag, …. Cadeaus hebben vaak een beperkte waarde en worden gegeven uit genegenheid.
Cadeaus hebben doorgaans geen fiscale gevolgen. Ze worden gezien als kleine geschenken die niet onderhevig zijn aan schenkbelasting. Dit maakt het geven van cadeaus eenvoudig en zorgeloos, zonder dat er ingewikkelde administratieve handelingen aan te pas komen.
Wat is een schenking?
Een schenking daarentegen is een grotere gift die vaak een aanzienlijk geldbedrag of een waardevol bezit betreft zoals een huis of aandelen. Een schenking heeft vaak een formeler karakter en kan aanzienlijke fiscale gevolgen hebben.
In veel landen, waaronder België, zijn schenkingen onderhevig aan schenkbelasting. De hoogte van deze belasting hangt af van de waarde van de schenking en de relatie tussen de schenker en de ontvanger. Bovendien worden schenkingen vaak gezien als een voorschot op een erfenis, wat betekent dat ze invloed kunnen hebben op de verdeling van de nalatenschap.
Waarom is het verschil belangrijk?
Het onderscheid tussen een cadeau en een schenking is belangrijk omdat het invloed heeft op de fiscale verplichtingen van zowel de gever als de ontvanger. Stel, u hebt een geldsom gegeven en overlijdt binnen een periode van 3 jaar en de fiscus oordeelt dat het om een schenking gaat en niet om een gebruikelijk cadeau. Dan heeft dit als gevolg dat de geldsom die u cadeau gegeven hebt nog in uw nalatenschap valt alsof er nooit iets gegeven is. En dat er dus erfbelasting betaald moet worden! Deze periode van 3 jaar zal in Vlaanderen, voor schenkingen vanaf 01 januari 2025, verlengd worden tot 5 jaar.
Hoe maakt de fiscus het onderscheid?
Eerst en vooral is het van belang te onderstrepen dat de wet geen limiet of percentage aanreikt om de grens te trekken tussen een cadeau en een schenking.
Waar trekt de fiscus dan de lijn? Dit is altijd een feitenkwestie. Het zal met andere woorden afhangen van de feitelijke omstandigheden of het geven van de geldsom of iets anders als een schenking wordt bekeken of als een gewoon cadeau.
Concrete criteria
Volgende elementen kunnen richtinggevend zijn om te spreken over een gebruikelijk cadeau, ook al zal er geval per geval naar de hele context moeten gekeken worden.
- Het geschenk is gegeven naar aanleiding van een gelegenheid waarbij het de gewoonte is geschenken te geven: Kerstmis, Nieuwjaar, een verjaardag, een geboorte, enzovoort.
- De waarde van het geschenk moet in verhouding staan tot de financiële situatie van diegene die geeft. Maar welke verhouding dit precies mag zijn, is niet duidelijk. Algemeen wordt aangenomen dat uw gelegenheidsgeschenken maximaal 1% van uw totale vermogen (roerend en onroerend samen) mogen bedragen.
In de geest van de feestdagen is het geven van cadeaus een prachtige manier om waardering en liefde te tonen. Of je nu kiest voor een klein cadeau of een grote schenking, het belangrijkste is de gedachte en de intentie achter het geschenk.
Fijne feestdagen!
Linda Hofman
Linda is partner en gedelegeerd bestuurder bij FinFactor vermogensbeheer.
Linda is master TEW van opleiding, aangevuld met diverse opleidingen zoals Certified Private Banker (2000). Zij startte haar loopbaan bij Crédit Lyonnais/Deutsche Bank als beleggingsadviseur en groeide door tot Private Banker. In 2005 werd zij Private Banker VHNWI bij Dexia/Belfius waarna zij in 2012 aan de slag ging bij een onafhankelijke vermogensbeheerder.